Blog – Trainee Nynke Wiersma vanuit Esbjerg

22.07.2018

Trainee Nynke Wiersma vaart mee tijdens The Tall Ships Races 2018. In tegenstelling tot de meeste andere trainees vaart Nynke alle races mee, waarbij de start in Sunderland plaatsvindt op 14 juli en de Tall Ships in Harlingen finishen op vrijdag 3 augustus. Nynke houdt ons op de hoogte van haar avonturen aan boord van de Sørlandet. Lees hieronder over haar ervaringen tijdens de eerste race van Sunderland naar Esbjerg.

Op zaterdag 14 Juli ging de eerste race van start. Alle boten vertrokken ’s middags uit de haven en gingen de zee op. Daar hebben we gewacht tot we bijna mochten starten en konden we de zeilen uit doen. Op onze boot ging het bijna mis, omdat we in een visnet waren gevaren waardoor die vastzat onder de boot. Iemand van de crew moest daardoor het water in om ons los te maken. Toen we bevrijd waren konden ook eindelijk onze zeilen uit en waren we net op tijd voor de start. Alle hectiek was voorbij en we konden genieten van alle boten om ons heen. Dat was een heel mooi moment, omdat alle boten heel dicht bij elkaar zeilden.

Tijdens de race leek het op de boot niet alsof we aan het racen waren. Je zag heel af en toe een andere boot en op het schip was het niet extra druk. Alle zeilen stonden goed en we hoefden niet veel te veranderen. Er was niet heel veel wind, waardoor alle boten redelijk langzaam gingen. Hierdoor kon er uiteindelijk maar 1 boot de finish in Esbjerg bereiken. Voor de andere boten werd de eindtijd berekend en mochten we de motor voor de finish aanzetten. Onze boot voer vooraan en dus hadden we niet echt haast om naar Esbjerg te varen en daardoor hadden we tijd om de boot heel even stil te leggen en was er de mogelijkheid om te gaan zwemmen. Dit was best wel bijzonder, want zwemmen middenin de Noordzee dat zul je niet snel nog eens doen.

Op 18 Juli kwamen we dan eindelijk aan in Esbjerg. Alle trainees van onze boot waren in de voorste mast geklommen en zo kwamen we zingend de haven binnen.  In Esbjerg werden verschillende dingen georganiseerd, zoals sportactiviteiten en concerten. Ook was er weer een Crew Parade. Onze boot had als thema vissers en iedereen was dan ook in thema gekleed. Na de Crew Parade was de prijsuitreiking. Hier kregen we een enorme beker, omdat we 2e waren geworden in de race. Het was nog spannend wie de 2e prijs zou krijgen in de A klasse, omdat de Fryderyk Chopin en de Sørlandet heel dicht bij elkaar lagen. Uiteindelijk bleek dan toch dat wij sneller waren en kreeg de Fryderyk Chopin de 3e prijs. De Russische boot Mir nam de eerste prijs in ontvangst.

Op 21 juli vertrekken alle boten richting Stavanger en zeilen we de Cruise in company. Vanaf daar zal dan de 2e en laatste race plaatsvinden van Stavanger naar Harlingen!

Neem contact op

Of bel: 0517-744044

Meer nieuws & ontwikkelingen

Deel deze pagina: