Drie grote Noorse Tall Ships sluiten aan!

12.01.2018

Tijdens het evenement maken diverse mooie Tall Ships hun opwachting. Zowel grote vierkant getuigde als kleinere modern getuigde schepen nemen deel aan de race. Verschillende schepen uit diverse landen hebben zich al aangemeld voor de race, waaronder de drie grote Noorse Tall Ships. Van 3 t/m 6 augustus zijn de Sørlandet, de Christian Radich en de Statsraad Lehmkuhl te bewonderen in de haven van Harlingen. Deze drie witte Noorse dames behoren tot de A-klasse schepen uit Noorwegen.

De Sørlandet

Met haar 65 meter is de Sørlandet het kleinste schip van de drie zeilende opleidingsschepen van Noorwegen. Zij werd gebouwd in 1927 in Kristiansand, wat nog steeds haar huidige thuishaven is. De Sørlandet is al verscheidene keren de Atlantische Oceaan overgestoken. De Koninklijke Noorse Marine heeft een samenwerkingsverband met de Sørlandet voor de training van haar Cadetten en matrozen.

De Christian Radich

Ook zal deze mooie ‘Witte Lady’ te bewonderen zijn in de haven van Harlingen. De jongste Tall Ship van de drie Noorse zeilende opleidingsschepen is gebouwd in 1937. Met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog heeft de Christian Radich altijd als opleidingsschip gevaren vanuit de thuishaven Oslo. Daarnaast werd zij bekend van de film ‘Windjammer’ uit 1958 en de televisieserie ‘The Onedin Line’ uit de jaren zeventig. Met een lengte van 73 meter behoort dit schip tot de grote vierkant getuigde schepen.

Statsraad Lehmkuhl

Dit indrukwekkende Tall Ship werd als vrachtvaarder in 1914 gebouwd op de Tecklenburgwerf, vlakbij Bremerhaven. Zij diende oorspronkelijk als schoolschip voor de Duitse keizerlijke marine. Na de Eerste Wereldoorlog in 1919 kwam het schip in de handen van de Engelsen en werd het verkocht aan Kristofer Lehmkuhl in 1921. Het schip werd vervolgens naar hem vernoemd. Op het 98 meter lange schip zijn dertig crew leden werkzaam en er is plek voor 150 trainees.

Bij The Tall Ships Races Harlingen in 2014 waren de Sørlandet, de Christian Radich en de Statsraad Lehmkuhl ook al te bewonderen. Wij zijn dan ook trots om in 2018 opnieuw deze A-klasse schepen in de haven te mogen ontvangen.

Foto: Dorus Breidenbach

Neem contact op

Of bel: 0517-744044

Meer nieuws & ontwikkelingen

Deel deze pagina: