Harlingen bewonderd op STI congres in Bordeaux

03.12.2017

Door Marscha van der Vlies – Leeuwarder Courant:

Terwijl in Bordeaux kerstbomen schitteren door duizenden lichtjes, er sneeuw valt in Zuid-Frankrijk denken de honderden mensen op het STI-congres aan niets anders dan aan zeilen. Op de bijeenkomst van Sail Training International (STI) komen ze vanuit de hele wereld: Nieuw-Zeeland, Canada, Peru en zelfs Oostenrijk. Het doel van de Britse STI is om zoveel mogelijk jonge mensen het avontuur op zee te laten ervaren. Want zo geloven ze, daar wordt de jeugd alleen maar beter van. Teamwork, zelfvertrouwen, characterbuilding, zeggen ze in Engeland. En dus organiseren ze al jaren de Tall Ships Races, waarover gezegd wordt dat ze na het WK-voetbal en de Olympische Spelen de meeste toeschouwers trekken.

Sterk afgevaardigd

Dat festijn komt komende zomer weer naar Harlingen. Dus is de stad met zes man sterk afgevaardigd, onder wie burgemeester Roel Sluiter. Het doel is redelijk eenvoudig: lobbyen. Lobbyen tot je niet meer verder kunt. Want bij het congres zijn alle spelers aanwezig; de scheepseigenaren, afgevaardigden van de organiserende havens en mensen die het aantal jongeren op de schepen, trainees, flink kunnen doen laten stijgen. Dat is een belangrijk doel. Hoe meer trainees Harlingen biedt – hoe blijer STI is natuurlijk – hoe meer driemasters er naar de Friese kust komen, hoe meer publiek en hoe meer commercie.

Harlingen oogstte voor het binnenhalen van grote aantallen trainees, op de eerste dag van de conferentie alle lof. Inmiddels zijn het er meer dan 300 en Arjen Mintjes van de Stichting Harlingen Sail, verwacht dat het aantal verder zal stijgen. Het Deense Esbjerg, het Noorse Stavanger, en het Britse Sunderland, allemaal kopiëren ze de manier waarop Harlingen mensen werft.

Rondje over Harlingen

,,Jongeren moeten bij ons zelf het inleggeld (1149 euro – red.) betalen”, verklaart Mintjes. ,,Ze zijn dus heel gemotiveerd om mee te doen. Dat geld verwerven ze door te werken, crowdfunding te regelen, sponsors te vergaren die van hen een wederdienst willen. Hiermee leren ze bijvoorbeeld dat ze zelf van waarde zijn.” Andere steden kunnen allen met afgunst naar zulke getallen kijken. Het Zweedse Halmstad die afgelopen zomer meedeed, had er 92. 83 minder dan het doel. Het Finse Kotka had er afgelopen zomer 47.

Mintjes geeft toe. ,,Ook de werving van jongeren gaat nu, de tweede keer stukken beter dan in 2014.” Voor het vervoeren van alle jongeren naar Stavanger om met de etappe naar Harlingen mee te doen, moet Mintjes inmiddels uitkijken naar een groter vliegtuig. ,,Mijn droom is eigenlijk dat ze kunnen vertrekken vanaf de vliegbasis Leeuwarden waarna ze een rondje over Harlingen vliegen.”

Groot denken

Het bezoekersaantal denkt Stichting Harlingen Sail fors te verhogen van 200.000 tot 300.000. Hiervoor adverteert de organisatie vooral in België en Duitsland. Met al dat succes in het hoofd, denkt Harlingen inmiddels verder. Want STI maakte donderdagavond bekend zowel in 2022 en 2023 in de Noordzee een race te houden. De stad doet graag een gooi, maar zal hierbij nieuwe spelers, concurrenten eigenlijk, naast zich moeten dulden. Naar verluidt hebben ook Delfzijl en Den Helder wel oren naar de Harlinger successen.

Neem contact op

Of bel: 0517-744044

Meer nieuws & ontwikkelingen

Deel deze pagina: