Een bijzonder kleintje meldt zich aan!

13.02.2018
Eerste-marineschip-meldt-zich-aan-voor-TSRH2018

Foto: Olivier van der Meer

Een bijzonder kleintje meldt zich aan om ook deel te nemen aan The Tall Ships Races Harlingen. Wanneer wij spreken over een ‘bijzonder kleintje’ dan hebben wij het over het zeilschip Zr. MS. Urania. Het schip is al sinds 1830 onder hoede van de Koninklijke Marine als opleidingsschip. Zij zal komende zomer aanwezig zijn in Harlingen.

Eerste marineschip is erbij

Dit kleine zeilschip is het eerste marineschip dat zich heeft aangemeld voor de race. Zij staat ook wel bekend als het zeilend opleidingschip voor ‘adelborsten’: marineofficieren in opleiding. Deze functie had de Urania van 1938 tot en met 2001. Voornamelijk toekomstige wachtofficieren voeren mee aan boord van de Urania. Het is een klein zeilschip met een brede historie. In 2001 werd tijdens slecht weer een gat in de romp geslagen. Voor de reparatie was geen geld, dus werd de Urania helemaal opnieuw gebouwd. Slechts enkele onderdelen van de oude Urania werden hergebruikt. Een belangrijke eis was dat het nieuwe zeilschip, van een afstand gezien, exact op de Urania moest lijken. Sinds 2004 vaart de huidige Urania als opleidingsschip voor de Koninklijke Marine.

Verschillende klassen schepen

De schepen zijn onder te verdelen in vier verschillende klassen. De klasse A schepen betreffen de vierkant getuigde Tall Ships met een lengte langer dan 40 meter. Klasse B zijn korter dan 40 meter en traditioneel getuigd. De schepen die modern getuigd zijn, een lengte korter dan 40 meter hebben en daarnaast geen spinakerachtige zeilen mogen gebruiken vallen in klasse C. Als laatste is er klasse D. Dit zijn de schepen van minder dan 40 meter die wel spinnakerachtige zeilen mogen gebruiken.

De Urania behoord met haar 24 meter lange schip tot de klasse D schepen. Zij is 25 meter hoog en heeft een diepgang van 2,65 meter. Haar thuishaven is Den Helder. Komende zomer zal zij deelnemen aan de race en is ook zij te bewonderen in de haven van Harlingen.

Benieuwd welke schepen je kunt bewonderen tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018? Kijk dan hier voor het complete overzicht van de schepen.

Neem contact op

Of bel: 0517-744044

Meer nieuws & ontwikkelingen

Deel deze pagina: