Santa Maria Manuela – Tall Ship met een boeiende historie 

19.06.2018

De Santa Maria Manuele is het enige Portugese Tall Ship dat deelneemt aan de The Tall Ships Races. En gelijk ook een opvallende. Met haar vier masten en bijzondere romp trekt ze de aandacht tijdens de race en straks in de haven van Harlingen.

Het schip heeft evenals vele andere schepen een boeiende historie. De Santa Maria Manuela werd oorspronkelijk gebouwd als vissersschip om rond New Foundland te vissen op kabeljauw, een traditioneel en populair gerecht in Portugal. Met haar lengte van 67 meter behoort zij tot de A-klasse schepen.

Geschiedenis 
Samen met andere schepen van hetzelfde type, vormden zij een grote vissersvloot. Ook was het Portugese vissersschip regelmatig te vinden in de barre wateren rond Groenland. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog bleef Portugal neutraal. Daarom werden al deze schepen witgeschilderd. Zo waren zij herkenbaar voor de onderzeeboten en hoopten ze niet aangevallen te worden. De schepen werden ook wel de ‘White Fleet’ genoemd.

Tot in de jaren 70 behield deze vloot de traditionele manier van vissen. Na toetreding tot de EU in 1986 werd de quota van kabeljauw verlaagd en werden veel van deze schepen afgedankt, inclusief de Santa Maria Manuela. Maar de romp bleef behouden! Het staal was van een bijzondere kwaliteit, omdat dit oorspronkelijk bestemd was geweest voor de bouw van een oorlogsschip. In 2010 werd het schip gekocht door de huidige eigenaar en in een recordtijd van 62 werkdagen verbouwd naar een schip bestemd voor het varen met gasten/trainees. Het is een civiel trainingsschip geworden, dat regelmatig te zien is bij grote zeilevenementen. De oorspronkelijke romp is behouden gebleven en de binnenkant is geheel vernieuwd met zeer comfortabele accommodaties voor crewleden en trainees.

Benieuwd welke deelnemende A-klasse schepen komende zomer in Harlingen te bewonderen zijn? Bekijk dan ons volledige overzicht van schepen op onze website.

Neem contact op

Of bel: 0517-744044

Meer nieuws & ontwikkelingen

Deel deze pagina: