The Tall Ships Races Harlingen daverend succes

08.08.2018

Een indrukwekkende vloot, spetterende optredens, spectaculair vuurwerk, het mooiste weer van de wereld en zo’n 335.000 bezoekers. Allemaal ingrediënten voor een daverend succes – en dat was het dan ook. Als organisator van het vier dagen durende maritieme feest kunnen we terugkijken op een onvergetelijk evenement!

Vrijdag 3 augustus kwamen de tall ships, geflankeerd door honderden boten en bootjes, over het wad de Harlinger haven binnen. Aan de kades en op de Zuiderpier massa’s vrolijke mensen die de opvarenden toezwaaiden. De aankomst van de schepen was het begin van een lang weekend feest: elke dag optredens van artiesten, vrijdagavond vuurwerk, op zaterdag de crew parade met aansluitend crew party, publieksvaartochten en een ‘kuierke’ langs de themapleinen en marktkraampjes. Er waren elke dag grote hoeveelheden mensen op de been, maar het bleef overal gezellig druk. Een bezoeker uit Zuid-Holland: “Ik was bang dat het file lopen zou zijn, maar je kunt gewoon alle kanten op. Ik vind het hier hartstikke gezellig.”

Wie je ook spreekt, iedereen is enthousiast. Een trainee aan boord van tall ship De Gulden Leeuw: “Bijna iedereen was zeeziek want het waaide heel hard toen we uit Stavanger vertrokken. Maar dat vergeet je heel snel. Het was fantastisch. Je krijgt best veel taken en verantwoordelijkheden. Sommige dingen zijn in het begin eng, zoals de mast in klimmen. Maar het geeft ook een kick om daar bovenin te staan en de zeilen te hijsen.”

Aan het traject van Stavanger naar Harlingen – de laatste etappe van The Tall Ships Races 2018 – deden 335 trainees mee, verspreid over 16 schepen. Alles draait bij The Tall Ships Races om de trainees. Op de schepen varen circa 3.000 bemanningsleden, waarvan meer dan de helft bestaat uit jongeren tussen de 15 en 25 jaar.

Het succes van het evenement in Harlingen is voor een groot deel te danken aan de ruim 300 vrijwilligers en de gastvrijheid van de Gemeente Harlingen. Over vier jaar weer? Burgemeester Roel Sluiter kan het niet in zijn eentje beslissen, maar sluit het niet uit. Ook Voorzitter van Stichting Harlingen Sail Jan Reier Arends ziet het wel zitten: “Als we dit mega-evenement in 2022 opnieuw naar Harlingen willen halen, moeten we al in januari 2019 met een bidbook komen. Werk aan de winkel dus.”

Dat Harlingen zichzelf heeft overtroffen is ook de directeur van de Tall Ships Races niet ontgaan. In een bedankje aan de organisatie schrijft hij:

“I would like to thank all the event organisers, volunteers and the Municipality of Harlingen for a truly amazing event. The port and city centre has again proved to be a fantastic venue for the Tall Ships fleet. It has provided the best possible finish to the Tall Ships Races 2018. We are looking forward to visiting beautiful Harlingen again in the future.” Race Director, Ben Stuart

Op maandag 6 augustus vertrokken de tall ships – wederom onder grote belangstelling – weer naar zee. De kades in Harlingen zijn weer voor de bruine vloot.

Neem contact op

Of bel: 0517-744044

Meer nieuws & ontwikkelingen

Deel deze pagina: