Van zeilinstructeur naar eigenaar van 4 Tall Ships

30.03.2018

Zijn interesse voor varen ontstond in Friesland. Jan Bruinsma begon als zeilinstructeur en kocht in 1985 zijn eerste charterscheepje. Ondertussen heeft hij samen met zijn broer Jelle Bruinsma al bijna 25 jaar de Tallship Company in Franeker. Komend jaar zal de Artemis mee racen tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018.

De basis van de Rederij werd gelegd in 1991 toen de twee broers de klipper Elizabeth kochten. Vervolgens werd in 1996 de Rederij uitgebreid met de Mare Frisium. In 2000 kocht de Rederij de bark Artemis en in 2005 kwamen de barkentijnen Atlantis en Antigua erbij. Alle schepen zijn verbouwd zodat de schepen de vaart in kunnen voor evenementen, individuele reizen, maar ook voor bedrijven die met contacten aan boord willen stappen. ‘Bedrijven verwachten nou eenmaal meer dan trainees die aan boord stappen. Hierop zijn de schepen ingericht. Het mag geen houtje-touwtje werk zijn’, aldus Jan.

Artemis deelnemer TSRH2018

De thuishaven van deze bark is Harlingen en daarom staat The Tall Ships Races Harlingen 2018 op de planning van Jan. Net zoals het komend jaar een bewuste keuze is om deel te nemen was dit in 2014 ook al het geval. ‘De Artemis de beste zeiler van onze vier Tall Ships’, aldus Jan. Het schip doet aan diverse racen mee. Zo is de eerstvolgende race de Race of Classics, welke ook al een aantal keren is gewonnen door de Artemis. Maar voordat het schip begon met racen had het vroeger vanaf de jaren 1926 een andere functie. Zij werd namelijk ingezet als walvisjager. Met de Artemis werd de vangst naar de wal gebracht. Toentertijd werd het schip al ingezet vanwege haar snelheid en deze functie speelt tot op heden nog een grote rol.

Tijdens The Tall Ships Races hoopt Jan op een gunstige wind tijdens de race. Wanneer alles in het voordeel is vaart de Artemis 11 knopen tijdens de race naar Harlingen. Tijdens het evenement in Harlingen is het voor de schepen het mooist om vaartochten te maken met het publiek. ‘Een heel weekend stilliggen aan de wal is mooi, maar een schip moet gewoon varen’, aldus Jan Bruinsma. Bij sommige evenementen wordt er van de schepen verwacht om in de haven aan de wal stil te liggen en om mooi te zijn. ‘Er is niks mooiers dan dat een schip vertrekt en binnenkomt’, aldus Jan.

De Artemis vaart tijdens TSRH2018 het laatste gedeelte mee. Vijf dagen voor de race vaart Jan met de Artemis naar Stavanger, waarbij indivduen ook aan boord kunnen stappen vanuit de Rederij. De komende periode brengt de Artemis ook een bezoek aan de Volvo Ocean Race in Scheveningen. Vanuit daar vaart het schip zelf nog een bijzondere tocht van een week naar Esbjerg via verschillende havens. Jong en oud kan deze reis boeken via de Rederij. Op 3 augustus zal zij haar thuishaven weer binnenvaren en te bewonderen zijn vanaf wal en water tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018. Wil jij het evenement meemaken vanaf het water? Neem dan een kijkje tussen onze arrangementen die wij aanbieden tijdens TSRH2018.

Neem contact op

Of bel: 0517-744044

Meer nieuws & ontwikkelingen

Deel deze pagina: