VSRP schepen zetten koers richting TSRH2018

27.02.2018

Na de race van Stavanger naar Harlingen finishen grote en kleine Tall Ships in de haven van Harlingen. Vanaf dan staat Harlingen in het teken van The Tall Ships Races Harlingen 2018. Van vrijdag 3 t/m maandag 6 augustus worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Zo zijn er ook ronde- en platbodemjachten te bewonderen in de Rozengracht en de Zuiderhaven in Harlingen.

Gered van de ondergang

Ongeveer 100 jaar geleden werd de Zuiderzeewet aangenomen. Hierdoor veranderde er veel voor de kleine ronde- en platbodemschepen. Veel zeilschepen veranderden in motorschepen. Het vervoer met motorschepen was zowel goedkoper als sneller. Veel visserij verdween en veel oude schepen werden gesloopt. Tot er een bijzonder moment ontstond in de jaren zestig van de vorige eeuw. Nederland trok massaal in de vakantie het water op. Veel zeilers wilden tijdens deze vakantie varen met traditionele zeilschepen, waardoor veel schepen van de ondergang werden gered. Ze werden gerestaureerd of opnieuw gebouwd in de stijl van een oud schip. Duizenden ronde- en platbodemschepen bleven bestaan en varen tot op de dag van vandaag rond voor de pleziervaart.

‘Small’ ships te bewonderen in de haven

Tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 zijn naast de grote Tall Ships de traditionele ronde- en platbodemschepen te bewonderen. De VSRP, Vrienden van de stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten, komt met haar leden en schepen naar Harlingen. Er zijn veel verschillende soorten ‘small’ ships te bezichtigen. Tijdens TSRH2018 kan iedereen een kijkje nemen op de VSRP-schepen. Er liggen diverse schepen, zoals schouwen, bollen, aken en jollen. De bemanningsleden vertellen graag over de geschiedenis van de ronde- en platbodemschepen.

Neem contact op

Of bel: 0517-744044

Meer nieuws & ontwikkelingen

Deel deze pagina: