Wat is een Tall Ship?

Een Tall Ship is een groot zeegaand zeilschip dat meestal vierkant getuigd is. Tegenwoordig worden ze voornamelijk gebruikt voor het opleiden van jonge mensen. Eeuwen geleden werden ze gebruikt in de vrachtvaart.

In de 16e eeuw was het leven aan boord van het Tall Ship hard en vol ontbering. Discipline en hiërarchie voerden de boventoon. Wanneer de bemanningsleden naar boven moesten klimmen om de zeilen te reven kwamen er veel om door het slechte weer.

Met de opkomst van de stoomvaart maakten veel jonge zeilvaartofficieren de overstap naar een stoomschip. Hierdoor raakte de zeevaart in een stroomversnelling. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw doen de windjammers alleen nog dienst als opleidingsschepen. In deze tijd is de benaming Tall Ships ook ontstaan.

 

Klassen

De Tall Ships worden voor de wedstrijden in 4 klassen verdeeld. De Lenght Over All (LOA) is de lengte tussen de voorkant van de boegbalk en het hek. De boegspriet, de preekstoel of andere uitsteeksels horen daar niet bij. De indeling is als volgt:

Klasse A: 
Schepen die vierkant getuigd zijn en een LOA van 40 meter of langer hebben.

Klasse B:
Traditioneel-getuigde schepen die een LOA hebben van minder dan 40 meter.

Klasse C:
Modern-getuigde schepen die een LOA van minder dan 40 meter hebben. Bovendien mag deze klasse geen spinnakerachtige zeilen gebruiken.

Klasse D:
Modern-getuigde schepen die een LOA van minder dan 40 meter hebben en daarbij spinnakerachtige zeilen gebruiken.

Neem contact op

Of bel: 0517-744044

Deel deze pagina: