Trainee Tall Ships Races

In het kort

 • Zomer 2026
 • nog niet bekend
 • Fantastisch avontuur

Trainee Tall Ships Races Harlingen 2026

Waarom deelnemen als trainee?

Beleef de reis van je leven tijdens de Tall Ships Races 2026! Meevaren op een tallship is een grensverleggend avontuur vol vrijheid en fun. Je vaart samen met meerdere jongeren uit diverse landen mee op een tallship.

 • Sport, cultuur en feest
 • Ook zonder zeilervaring
 • Uitdagingen aangaan en je grenzen verleggen
 • Sluit internationale vriendschappen
 • Hulp bij financiering van je reis
 • Life changing experience

Het is nu nog niet bekend wat het programma gaat worden.

Bekijk hele programma

Wie is geschikt als Trainee?

 • Je bent tussen de 15 en 25 jaar op het moment van de race.
 • Ben je 25+ en wil je toch meezeilen? Stuur dan zeker een mailtje.
 • Je hebt een geldig paspoort of ID-kaart.
 • Je hebt een ziektekostenverzekering.
 • Ben je jonger dan 18 jaar? Dan heb je toestemming nodig van je ouder.
 • Je hebt géén voorkennis of zeilervaring nodig.
 • Bepaalde zeilschepen zijn speciaal uitgerust voor andersvaliden en voorzien in begeleiding voor jongeren met een beperking.
Ik heb interesse!

Ervaringen van anderen

Kosten

De kosten zijn nog niet bekend. Die worden garant gesteld. Mocht de reis onverhoopt niet door kunnen gaan, dan ontvang je het terug. Betaling wordt vooraf gedaan, dit kan op het moment dat je alles hebt verzameld. Het vervoer, algemene kosten zoals eten, drinken en verblijf aan boord én de activiteiten in Harlingen, waaronder een diner tijdens de crewparty, zijn inbegrepen in de kosten. Het is verstandig een extra bedrag te sparen, onder andere voor zakgeld.

We helpen je samen met Windseeker de kosten bij elkaar te krijgen. Hiervoor kun je deelnemen aan de fondswervingstraining van Windseeker genaamd “Dinghy”.

Verzekering en garantstelling

Tall Ships Races Harlingen werkt voor het traineeprogramma samen met Windseeker, een agentschap voor Tall Ships. Naast het indelen van de trainees op de schepen helpen ze Harlingen Sail ook met het geven van de fondswervingstraining en het coachen van de deelnemers.

Windseeker is aangesloten bij STO-Garant. Daarmee hebben alle trainees de garantie, dat wanneer de reis niet door kan gaan, bijvoorbeeld door coronamaatregelen, ze de volledige reissom terugkrijgen. Met STO-Garant voldoet Windseeker aan alle eisen van de Europese Pakketreizen Richtlijn. Dat betekent dat er meer voordelen zijn, zoals bijvoorbeeld het recht op het sturen van een vervangende deelnemer als je zelf niet meer kunt deelnemen.

Voor meer informatie hierover kun je terecht op STO-Garant.

Via Windseeker wordt tevens een reisverzekering afgesloten voor alle trainees, voor meer informatie over de dekking: Verzekeringskaart.

Veelgestelde vragen

Ik wil samen met iemand gaan varen, kan dat?

Jazeker, je kunt aangeven dat je samen met iemand op hetzelfde schip wil. Of niet natuurlijk. Je kunt dit aangeven na aanmelding, in het formulier waar je ook je voorkeur voor een schip kunt opgeven. Doe dit wel allebei en als je een voorkeur voor een schip opgeeft, doe dat dan ook hetzelfde, anders wordt het plaatsen een hele puzzel. Plaatsing is wel afhankelijk van de beschikbaarheid, dus denk niet te lang na!

Ik heb nog geen schoolvakantie, kan ik wel mee?

Natuurlijk gaan we ons maximaal inzetten om met je school af te spreken dat je mee kan!

Ik heb een speciaal dieet, kan daar rekening mee worden gehouden?

Jazeker, wel willen we dit bij je aanmelding graag al weten, want het schip waar je wordt ingedeeld kan afhangen van het soort dieet. Hoe groter het schip hoe meer mogelijkheden er doorgaans zijn. Vegetarisch is eigenlijk op alle schepen wel te regelen, maar geef het wel door.

Welke taal spreekt men aan boord?

Vanwege de internationale crew tijdens de race wordt er aan boord van de schepen hoofdzakelijk Engels gesproken. Er zijn enkele uitzonderingen, dit wordt vermeld bij het schip.

Hoe is het aan boord tijdens het varen?

Op zee houd je de wacht. Dat is meer dan uitkijken over het water op zoek naar land! Tijdens de wacht ben je samen met de rest van je team en de professionele bemanning verantwoordelijk voor het schip. Manoeuvreren, masten beklimmen, zeilen zetten, koffie zetten of een hapje eten…

Meestal is er een drie-wachtsysteem aan boord. Tijdens een internationale uitwisseling worden de trainees zoveel mogelijk gemengd. Elk team  heeft twee keer per dag dienst. Deze wacht kan bijvoorbeeld van 08.00 tot 12.00 uur en van 20.00 tot 24.00 uur zijn. Aan boord is elke dag anders. Het weer, de wind, het uitzicht. Van zonneschijn tot regen en van dolfijnen die langs de boeg zwemmen tot een prachtige zonsondergang.

Wat gebeurt er met mijn persoonlijke data?

Je meld je eerst aan bij Stichting Harlingen Sail. Daar worden je gegevens centraal bewaard op een afgeschermde omgeving.

Daarnaast word je gevraagd informatie te verstrekken aan Windseeker, dit is privacy gevoelige data, onder andere over je gezondheid en je paspoort/id kaart. Zij hebben deze nodig voor het afsluiten van de verzekering, het aanmelden en indelen op schepen. Mocht je namelijk speciale zorg nodig hebben, dan zijn sommige schepen daar veel beter in dan andere. Windseeker heeft een strenge privacy policy, bekijk deze hier.

Wat moet ik meenemen?

Als je aangemeld en ingedeeld bent op een schip, ontvang je een paklijst, dan heb je nog alle tijd om je goed voor te bereiden. Omdat niet alle schepen dezelfde paklijst hanteren, sturen we deze pas na de indeling.

Hoe zit het met COVID-19?

Hoe het er volgende zomer precies uit gaat zien wat betreft de maatregelen in Denemarken en Nederland, kunnen we op dit moment niet zeggen. Dat er regels zullen zijn, is natuurlijk wel te verwachten.

Je kunt er vanuit gaan dat de meeste schepen alleen trainees aan boord zullen toelaten, die volledig gevaccineerd zijn. We weten echter ook van een aantal Nederlandse schepen dat die dat niet zullen eisen als onze overheid dat niet verplicht. En dat is nu niet zo. Op dit moment vallen de schepen onder de Coronatoegangsregels voor de meerdaags tochten, wat betekent dat je kunt deelnemen als je de ziekte in de 6 maanden voor vertrek hebt gehad, negatief getest of gevaccineerd bent.

Ook Denemarken heeft voorwaarden om het land in te komen. Deze voorwaarden zijn vergelijkbaar met de Nederlandse Coronatoegangsregels. Voor de details: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/denemarken/reizen/reisadvies.

The Tall Ships Races Harlingen werkt voor het trainee programma samen met Windseeker, een agentschap voor Tall Ships, aangesloten bij STO-Garant. Daarmee hebben alle trainees de garantie, dat wanneer de reis niet door kan gaan, bijvoorbeeld i.v.m. Corona maatregelen, ze de volledige reissom terug krijgen. Met STO-Garant voldoet Windseeker aan alle eisen van de Europese Pakketreizen Richtlijn. Dat betekent dat er meer voordelen zijn, zoals bijvoorbeeld het recht op het sturen van een vervangende deelnemer als je zelf niet meer deel kunt nemen.

Voor meer informatie kun je terecht op  STO-Garant.

Welke verzekeringen zijn nodig?

Via Windseeker wordt tevens een reisverzekering afgesloten voor alle trainees, voor meer informatie over de dekking: Verzekeringskaart.

Voor alle andere zaken dien je zelf een verzekering af te sluiten.

Heb ik een paspoort nodig?

Voor deze reis heb je een geldig reisdocument nodig. Dit kan ook een identiteitskaart zijn. Controleer wel de geldigheid, het moet gedurende de hele reis geldig zijn. Er is geen visum nodig.

Voor wie is deze reis niet geschikt?

We streven ernaar zo veel mogelijk jongeren mee te laten varen. Helaas is het verblijf aan boord niet altijd comfortabel. Dit is per schip anders. Ben je afhankelijk van een rolstoel dan zijn daar wel speciale schepen voor, maar we weten niet of deze deelnemen aan de race. Twijfel je of je meekan, neem dan contact op met Harlingen Sail, dan kunnen we eventuele mogelijkheden bespreken.

Kan ik mee varen? Ook als ik niet kan zeilen?

Ben je tussen de 15 en 25 jaar oud dan kun je zeker meevaren als trainee! Je hebt helemaal geen zeilervaring nodig, alles wat je nodig hebt leer je aan boord van het Tall Ship, de vaste bemanning is bevoegd tot het opleiden van trainees.

Ik wil hulp bij het ophalen van het benodigd bedrag, hoe werkt dat?

Harlingen Sail werkt samen met de organisatie Windseeker. Zij geven onder andere training en begeleiden ze de trainees op het gebied van fondswerving. Naast een bijeenkomst waar de eerste stappen worden genomen, worden er groepen gevormd van ongeveer acht trainees, die onderling contact houden en elkaar ondersteunen met het verloop van de werving.

Ik wil graag meevaren op een specifiek schip, is dit mogelijk?

Niet op alle schepen kunnen we trainees plaatsen. Er is een lijst met schepen waar je uit kan kiezen. Als je je definitief hebt aangemeld mag je een voorkeur geven voor drie schepen. Onder voorbehoud dat er nog plek is wordt je op een van die drie schepen geplaatst. Dus, hoe eerder je beslist, hoe meer kans je maakt op je favoriete schip te varen.