Harlinger filmweekend


Vanaf januari 2023 spoelt het nieuwste filmfestival van Nederland aan in Harlingen. Van 17 t/m 19 juni krijg je alvast een voorproefje.

Over dit evenement

In het historische Entrepotgebouw op de Nieuwe Willemshaven draait een filmprogramma voor alle leeftijden. Het zet koers naar het nieuwste filmfestival van Nederland, met als centraal thema ‘De Zee’.

Vanaf januari 2023 zal ieder jaar in de week van Blue Monday het Filmfestival Harlingen in de haven aanspoelen. Blue Monday is de derde maandag van januari. Het begin van de week die als donkerste en zwaarste week aanvoelt. Het festival brengt verlichting, met als thema de zeeën en oceanen in al hun facetten. Van de schoonheid tot hun kwetsbaarheid en van stoere zeemansverhalen tot de dynamiek van havensteden. Met speelfilms en documentaires, beeldende kunst en muziek. In aanloop naar de Tall Ships Races Harlingen 2022 is er een voorloper van dit filmfestival dat vanaf volgend jaar zal plaatsvinden. Het tij wacht op niemand, zet daarom januari 2023 vast in je agenda en laat je in juni inspireren.

Vrijdag 17 juni 2022 – 20:00 uur &
Zondag 19 juni 2022 – 13:30 uur

Een intens cinematografisch portret van het internationale Waddengebied. Het toont de breekbare relatie tussen mens en natuur. Dit Werelderfgoed is één van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld. Een blik op de cycli en contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte. Geen voice-overs of interviews, enkel overweldigende beelden van lucht, water, wind en voortdurend veranderend licht.

Bekijk hier de trailer

Zaterdag 18 juni 2022 – 11:00 uur

Bang om als jongste van het gezin alleen over te blijven, begint Sam tijdens zijn vakantie op Terschelling aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Door de ontmoeting met de ongrijpbare Tess, die een groot geheim met zich meedraagt, wordt hij een avontuur in getrokken dat hem doet inzien dat je je familie juist moet koesteren, in plaats van ontvluchten. Sam neemt een drastisch besluit, waardoor zijn vriendschap met Tess op het spel komt te staan, en Tess haar leven voorgoed zal veranderen.

Bekijk hier de trailer

Zaterdag 18 juni 2022 – 13:30 uur

Op zoek naar erkenning en geld om zijn bedrijf te redden, besluit de Engelse amateurzeiler Donald Crowhurst mee te doen aan een non-stop solo zeilrace om de wereld. In oktober 1968 verlaat hij met een zelfgebouwde boot de haven en zijn familie. Al snel blijkt dat hij het avontuur volledig heeft onderschat. Zijn boot is niet zeewaardig en hij heeft te weinig ervaring. In een wanhopige poging om gezichtsverlies en een faillissement te voorkomen, neemt hij een besluit met verstrekkende gevolgen. Dit onwaarschijnlijke, waargebeurde verhaal is een liefdevol portret van een man die zich laat leiden door zijn dromen.

Bekijk hier de trailer

Zaterdag 18 juni 2022 – 20:00 uur

Nadat zijn jacht in botsing is geraakt met een drijvende container probeert een solozeiler tijdens zijn tocht over de Indische Oceaan te overleven. De meedogenloze zon, een slinkende voorraad voedsel en rondzwemmende haaien zorgen ervoor dat de situatie steeds zorgwekkender wordt.

Bekijk hier de trailer

Zondag 19 juni 2022 – 10:30 uur

Ben en Saoirse wonen met hun vader in een vuurtoren op een klein eiland. Om hen te beschermen voor de gevaren van de zee, neemt oma ze mee naar haar huis in de stad. Daar ontdekt Ben dat Saoirse een selkie is; half mens, half zeehond. Als de Uilenheks met haar magische krachten het voortbestaan van de elfen bedreigt, is alle hoop op Saoirse gevestigd, die met haar gezang de elfen uit hun kwijnende bestaan kan redden.

Bekijk hier de trailer

Zondag 19 juni 2022 – 20:00 uur

De broer van Lee komt plotseling te overlijden, waardoor hij de voogdij krijgt over zijn neef. Met tegenzin stopt Lee met zijn baan als schoonmaker, en keert terug naar zijn geboortegrond; het vissersdorpje Manchester-by-the-Sea. Hier wordt hij geconfronteerd met zijn verleden, die ervoor had gezorgd dat hij zijn ex-vrouw Randi heeft verlaten. Terwijl hij zijn leven op de rails probeert te krijgen, moet hij zijn tienerneef opvoeden. Een moderne tragedie over verlies, schuldgevoelens en vergeving.

Bekijk hier de trailer