Over Harlingen Sail

Over Harlingen Sail

Stichting Harlingen Sail organiseert de Tall Ships Races Harlingen (TSRH) in samenwerking met en in opdracht van de gemeente Harlingen. Vanuit de Stichting Harlingen Sail is de Frisian Tall Ships Club (FTSC) opgericht. Een informele netwerkclub die het bedrijfsleven, maar ook onderwijsinstituten en maatschappelijke serviceverenigingen als de Lions Club en Rotary Club, verbindt aan de ambities en doelstellingen van de Tall Ships Races Harlingen.

De internationale organisator van de Tall Ships Races is de goededoelenstichting Sail Training International (STI) uit Engeland, ’s werelds belangrijkste organisator van zeilraces en -evenementen. De missie? Jongeren van 15 tot 25 jaar de ervaring van hun leven bieden. Door zeiltraining laten ze de jongeren kennismaken met normen en waarden, leren ze teamgeest te ontwikkelen, krijgen ze fysieke uitdaging en leren ze over zichzelf. STI wordt aangestuurd door haar landelijke leden. In Nederland is dat Sail Training Association Netherlands (STAN) in Oostvoorne.

partner tall ships races harlingen

Historie

In 1956 is de eerste wedstrijd tussen twintig schepen georganiseerd door Bernard Morgan, een Londense jurist. De race ging van Torqua, Devon naar Lissabon. De publieke belangstelling was zo overweldigend, dat de organisatoren de Sail Training International association hebben opgericht om ook in de volgende jaren wedstrijden te organiseren.

In 2014 is voor het eerst in de geschiedenis van de Tall Ships Races een Nederlandse haven gasthaven van de internationale zeilrace. Het grote aantal van 337 trainees leverde Stichting Harlingen Sail dat jaar een Award op voor het hoogste aantal deelnemende trainees ooit. Vier jaar later was Harlingen opnieuw gasthaven voor de zeilrace. Het evenement trok dat jaar zo’n 335.000 bezoekers.

Missie & Visie

Behalve een indrukwekkend schouwspel voor publiek, is de Tall Ships Races een evenement met een missie. Alles draait om de persoonlijke ontwikkeling en opleiding van jongeren door het bieden van unieke zeiltrainingen, ongeacht nationaliteit, cultuur, religie, geslacht of sociale achtergrond. De historische havenstad Harlingen is het decor bij uitstek om de machtige schepen welkom te heten.

Word vrijwilliger

Wil jij meewerken aan het grootste evenement van Noord-Nederland? Van bouwers en sjouwers tot begeleiders voor de publieksevenementen en vrijwilligers voor de informatiestands, de Tall Ships Races Harlingen kan niet zonder de hulp van honderden vrijwilligers.

Wil jij onderdeel zijn van het grootste evenement van Noord-Nederland? En ben je tussen 11 en 18 juli beschikbaar?

Ik meld me aan als vrijwilliger
Tall Ship Races Harlingen 2022
over harlingen sail tall ships races

Terugblik 2018

Een indrukwekkende vloot, spetterende optredens, spectaculair vuurwerk, het mooiste weer van de wereld, zo’n 335.000 bezoekers en honderden trainees die de reis van hun leven hebben gemaakt. De Tall Ships Races Harlingen 2018 was een vier dagen durend maritiem feest.

Bestuur

Dhr. S. Smeding (voorzitter en programmering)
Dhr. A. Mintjes (secretaris en trainees)
Dhr. N. Hornstra (penningmeester)
Dhr. F. Twerda (sponsorprogramma en voorzitter Frisian Tall Ships Club)
Dhr. M. Beekhuizen (communicatie en marketing)
Dhr. D. Meijer (operationele zaken)

De dagelijkse operationele zaken worden georganiseerd vanuit het Projectbureau. Directeur is Dhr. L. Krol.