Onderweg naar de Tall Ships Races Harlingen 2022 – december 2020

De kans van je leven

Soms krijg je in je leven een kans die je moet grijpen. Waar je simpelweg geen nee tegen kunt zeggen. Bijvoorbeeld als je de vraag krijgt of je projectdirecteur van de Tall Ships Races Harlingen wilt worden. Want zeg eens eerlijk, wie wil dat nu niet? Dus ben ik kortgeleden met veel plezier en vol energie gestart op het nieuwe kantoor van Harlingen Sail aan de Nieuwe Willemshaven. Het komende anderhalf jaar wil ik je, in een maandelijkse column in deze krant, meenemen naar 14 juli 2022: de start van de derde editie van de Tall Ships Races Harlingen.

Mijn eerste kennismaking met de Tall Ships Races was tijdens de Sail In van 2018. Als Hoofd Marketing & Communicatie van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa, was ik uitgenodigd op de Sørlandet, een schitterend Noors Tall Ship. ’s Avonds heb ik een spetterend feest meegemaakt op het evenemententerrein en de volgende dag ben ik door Harlingen geslenterd om te genieten van de schepen en het mooie stadscentrum. Van de sportieve en culturele activiteiten en al die vrolijke mensen, waaronder de internationale crews van de schepen en de honderden enthousiaste trainees.

Grenzen Verleggen

Die trainees vormen de kern van de internationale Tall Ships Races. Jonge mensen van 15 tot 25 jaar die aan boord de kans krijgen om een unieke ervaring op te doen. Ze maken kennis met de kracht van onderlinge samenwerking en saamhorigheid. Met fysieke uitdaging, ontdekken wie je bent en waartoe je in staat bent. Het verleggen van je grenzen en het sluiten van internationale vriendschappen voor het leven. Dat komt allemaal samen aan boord van zo’n machtig zeilschip. Harlingen heeft tijdens de vorige edities records gebroken met het aantal deelnemende trainees. En ook voor 2022 zijn we weer ambitieus: we willen tenminste 350 trainees de kans van hun leven bieden.

Met officemanager en duizendpoot Marion Verruijt-Gillhaus, stagiaire Dennis Schoot, het bestuur van Harlingen Sail, de leden van de Frisian Tall Ships Club en de gemeente Harlingen, zijn we inmiddels gestart met de voorbereidingen. Dat lijkt misschien vroeg. En in deze bijzondere tijd, waarin we min of meer gegijzeld zijn door het coronavirus, zelfs een beetje onwerkelijk. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat we in de zomer van 2022 het virus onder controle hebben en bereiden ons vooralsnog voor op een groots evenement zonder beperkingen.

Alle Harlingers

We leggen eerst een organisatorische en financiële basis en vervolgen dat met contracteren van schepen, het ontwikkelen van een marketingcampagne, het werven van de trainees en de invulling van het publieksprogramma. Dat kunnen we allemaal niet zonder jullie. Daar hebben we echt alle Harlingers bij nodig. Als ambassadeur. Als vrijwilliger, sponsor, stagiaire, trainee, leverancier, bezoeker of in welke hoedanigheid dan ook. Alleen samen kunnen we er weer een geweldig feest van maken.

Mede daarom nemen we je iedere maand een stapje verder mee op onze reis naar de zomer van 2022. Vertellen we over ons nieuwe Experience Center of Sail InZicht. Vragen we naar ideeën en creatieve bijdragen. Verklappen we namen van artiesten of doen we oproepen voor vrijwilligers. Wij kijken uit naar onze samenwerking en wensen je voor nu alvast fijne feestdagen en een gelukkig(er) nieuwjaar!

Namens het team van Harlingen Sail,

Lieuwe Krol