Onderweg naar de Tall Ships Races Harlingen 2022 – februari 2021

Proost!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik begin behoorlijk tegen de grenzen van mijn corona-flexibiliteit aan te lopen. Nieuwe varianten, derde of vierde golven, achterblijvende leveranties van vaccins en niet of nauwelijks perspectief op een verlichting van de huidige maatregelen. Je kunt niet zeggen dat het van een leien dakje gaat.

Nu heeft dat vooralsnog geen gevolgen voor de Tall Ships Races in Harlingen volgend jaar. We gaan nog steeds uit van het scenario dat we in juli 2022 weer ‘normaal’ ons nautische festival kunnen organiseren met tenminste zoveel bezoekers als in 2018. En natuurlijk zijn alle maatregelen juist bedoeld om straks weer samen ons vrolijke leven te kunnen vieren. Maar in de aanloop ernaartoe, ondervinden we wel dagelijks de beperkingen waarbinnen we moeten opereren. Vervelend, maar het maakt ook creatief. Afgelopen week liet de Frisian Tall Ships Club een mooi staaltje omdenken zien.

De Frisian Tall Ships Club is onze businessclub. Een netwerk van inmiddels ruim honderd ondernemingen en organisaties, dat de doelstellingen van ons evenement ondersteunt met een financiële bijdrage of het leveren van diensten. Échte ambassadeurs die onze missie uitdragen, zelf nieuwe leden werven en zo het fundament onder ons evenement structureel versterken. Normaalgesproken wordt drie tot viermaal per jaar een netwerkbijeenkomst georganiseerd waar leden elkaar informeel ontmoeten, een spreker wordt uitgenodigd of een excursie wordt georganiseerd. Ik hoef niet uit te leggen waarom die bijeenkomsten het afgelopen jaar niet door konden gaan.

Toch vindt deze bijzondere club ondernemers steeds weer een weg om, binnen alle beperkingen, de onderlinge band warm te houden en de ondersteuning aan onze organisatie uit te breiden. Zo hebben alle leden in december een tas met warme goodies gekregen en werd afgelopen week tóch een netwerkbijeenkomst gehouden. Een heuse bierproeverij, omlijst met presentaties en quizvragen. Niet fysiek, maar via de digitale snelweg. Een online proeverij? Jazéker! En het was nog leuk ook!

Ieder lid, maar ook potentiële nieuwe leden die als introducé waren aangemeld voor de proeverij, kreeg in de week voorafgaand aan de proeverij een bierpakket aan huis of op de zaak bezorgd. Via een link naar het maritieme online platform LISA van clublid 1 Ocean, kwamen de deelnemers vervolgens op donderdagavond in een grote digitale huiskamer terecht. En na wat woorden van welkom, introduceerde brouwer Jan Sjoerd van Het Brouwdok het eerste biertje. Achter al die schermen werden flessen geopend en ik zag tientallen glazen die zorgvuldig werden gevuld. Eerst kijken, dan ruiken en dan pas proeven. Proost! Tussendoor was er gelegenheid om in verschillende digitale ruimtes in kleiner gezelschap bij te kletsen. Het werd ondanks de fysieke afstand erg gezellig en toen na vier heerlijke en bijzondere biertjes de bijeenkomst werd afgesloten, bleven veel leden nog gezellig ‘hangen.’ Het bleef, ondanks de avondklok, nog lang onrustig.

Ik vind het heel bijzonder dat deze tijd, naast alle beperkingen, zoveel creativiteit aanwakkert. En helemaal dat onze bevlogen businessclubleden zo tóch een hele leuke avond weten te organiseren. Wil je daar als ondernemer, net als de vijf introducés die tijdens de proeverij lid zijn geworden, een volgende keer graag bij zijn? Je netwerk uitbreiden of op een bijzondere manier de Tall Ships Races Harlingen ondersteunen? Kijk dan eens op frisiantallshipsclub.nl en meld je aan. Contact opnemen voor meer informatie kan natuurlijk ook. Je bent van harte welkom!

Namens het team van Harlingen Sail,

Lieuwe Krol