Onderweg naar de Tall Ships Races Harlingen 2022 – november 2021

Ik schreef op deze plaats al eens over de geweldige support die we krijgen van allerlei bedrijven en organisaties die de Tall Ships Races Harlingen een warm hart toedragen. En daar zou ik zo weer een column mee kunnen vullen. Want er zijn steeds meer ondernemers die graag samenwerken of ons op een andere manier steunen. Zo heb ik, na een presentatie op een netwerkbijeenkomst van de regiomarketingorganisatie Bestemming Noardwest, vorige week mijn verzameling visitekaartjes weer flink uit kunnen breiden. Wat een enthousiasme en wat een mooie ideeën zijn daar weer geopperd door betrokken ondernemers uit de regio. Echt geweldig!

Minstens zo geweldig is de hulp die we aangeboden krijgen van vrijwilligers. Die bemensen nu vooral nog onze werkgroepen, die hard werken aan de voorbereiding op het evenement. Zo hebben we een werkgroep Publieks- en crewprogramma, die creatieve plannen smeedt voor de aankleding van ons festivalterrein, helemaal losgaat op de artiesten die de verschillende podia moeten vullen en spetterende activiteiten voor de crews van de schepen bedenkt. Heerlijk om iedere week het enthousiasme en de energie van deze groep creatieve organisatietalenten op kantoor te hebben.

Of neem nu onze werkgroep Operationele zaken, die zorg draagt voor alles dat op het water en aan de kades plaatsvindt. Van het zorgen voor technische en logistieke faciliteiten voor de schepen, tot aan de veiligheid in een kleine haven met heel veel vaarbewegingen. Ze overleggen met de douane en de havendienst, maken vaarschema’s voor de Sail In Parade, zorgen voor water- en brandstofbevoorrading en treffen nog heel veel meer – voor het publiek vaak onzichtbare – voorbereidingen om alle schepen volgend jaar te kunnen ontvangen. Een verantwoordelijke taak, die vrijwillig wordt uitgevoerd door professionals met een nautisch hart. Onmisbaar voor onze organisatie.

En dat is nog maar het begin. In aanloop naar 14 tot 17 juli 2022, zullen steeds meer vrijwilligers betrokken zijn bij de voorbereiding op en organisatie van het evenement. En ze zijn allemaal even nodig en welkom. Het zullen er volgend jaar rond de 250 zijn. Ieder met een eigen taak en verantwoordelijkheid. Ieder vanuit zijn of haar persoonlijke betrokkenheid en het enthousiasme over de unieke gelegenheid om een groots evenement als de Tall Ships Races van binnenuit mee te maken. Om dat allemaal in goede banen te leiden, werken we met vrijwilligerscoördinatoren. Zij inventariseren aan de ene kant de behoefte van de organisatie en aan de andere kant de wensen, capaciteiten en ervaring van de vrijwilligers. En door dat zorgvuldig op elkaar af te stemmen, werken we volgend jaar weer met een topteam dat alle bezoekers van het evenement geweldige dagen bezorgt.

De komende tijd worden vrijwilligers die betrokken waren bij de vorige editie(s) benaderd met de vraag of ze ook volgend jaar weer willen helpen. En als duidelijk is welke vrijwilligers weer aanmonsteren, werven we aanvullend nieuwe vrijwilligers om zo het team compleet te maken. Ben je enthousiast en wil je je nu al aanmelden als nieuwe vrijwilliger? Mail dan naar vrijwilliger@harlingensail.com. Dan wordt binnenkort contact met je opgenomen om af te stemmen wat je zou willen doen en welke werkzaamheden we in de aanbieding hebben. En wellicht klinkt er dan straks vanaf de Willemshaven: Welkom aan boord!

Namens het team van Harlingen Sail,

Lieuwe Krol