Onderweg naar de Tall Ships Races Harlingen 2022 – oktober 2021

Laatst mocht ik aan den lijve ondervinden welke impact een reis als trainee op een tallship op het leven van jonge mensen heeft. Tijdens een bijeenkomst van studenten van het Friesland College, vertelden 26 trainees zeer persoonlijk en openhartig over hun ervaringen van een week op zee met de bark Europa. Ik was zeer onder de indruk van wat ik hoorde.

Eind juni vertrokken de studenten voor een avontuurlijke reis in het kader van een lesprogramma rondom de zogenaamde Global Goals. Dat zijn 17 doelstellingen van de Verenigde Naties om het leven op aarde te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Een van die doelstellingen gaat over de bescherming van oceanen en zeeën. Onder de noemer Sea Lab volgden de studenten aan boord een uitgebreid lesprogramma met workshops en onderzoeken rond deze duurzame doelstelling.

Naast een korte presentatie van de eerste onderzoeksresultaten, vertelden de studenten vooral over wat de reis persoonlijk met hen heeft gedaan. Over het proces waarbij 26 onbekenden binnen een week een hechte groep vormden. Over veiligheid en je kwetsbaar op kunnen stellen. Over de ruimte die ontstond om heel persoonlijke dingen met elkaar te delen. Over levensveranderende besluiten die zijn genomen. En over angsten die letterlijk en figuurlijk overboord zijn gezet. Het was indrukwekkend, emotioneel en hartverwarmend.

Deze persoonlijke verhalen liggen in lijn met de getuigenissen die voormalige trainees van de Tall Ships Races Harlingen vertellen. En dan uiteraard aangevuld met vrolijke verhalen over crewparades, feesten in de gasthavens en de internationale vriendschappen die zijn gesloten. Als ik die verhalen hoor, dan ben ik weer supertrots op iedereen die dit voor alle jongeren mogelijk maakt en dankbaar dat ik mijn steentje mag bijdragen.

We zijn inmiddels gestart met de werving van trainees voor de Tall Ships Races van volgend jaar. Op zaterdag 9 juli brengen we ‘onze’ trainees naar Esbjerg, waar ze de festiviteiten in en rond de haven meemaken. De volgende dag vertrekken de schepen om op donderdag 14 juli tijdens de Sail In Parade Harlingen binnen te varen. Daar organiseren we nog een verrassend programma vol sport en cultuur en een feestelijke crewparty. Zaterdag 16 juli komt er dan een eind aan de reis van hun leven.

Alle jongeren van 15 tot 25 jaar zijn welkom aan boord. Ongeacht cultuur, geloof, nationaliteit, geslacht of sociale achtergrond. We organiseren een uitgebreid programma van workshops om de trainees voor te bereiden op deze unieke reis, inclusief een workshop crowdfunding waarmee deze jongeren hun reis kunnen bekostigen. En als dat echt niet lukt, hebben we nog een netwerk van sponsoren en serviceclubs die de reis mede mogelijk maken. Dus écht iedereen kan en mag mee! Is het iets voor jou? Of voor je zoon of dochter? Neefje of nichtje? Kleinkind of buurkind? Kijk dan op onze website www.harlingensail.com/trainees of maak een afspraak om in ons Experience Center aan de Nieuwe Willemshaven alles over een traineeship te horen. Welkom aan boord!

Namens het team van Harlingen Sail,

Lieuwe Krol