14 - 17
juli 2022

Nog

54

dagen

tall ships races harlingen

 

Bark Europa

De Bark Europa is gebouwd in 1911. Het Tall Ship lag toendertijd op de scheepswerf van Hamburg en werd gebouwd onder de naam: ‘Senator Brockes’. Zij werd gebouwd in opdracht van Stadstaat Hamburg en moest dienen als lichtschip in de Duitse rivier de Elbe. Lichtschepen werden gebruikt op plaatsen waar het niet mogelijk was om een vuurtoren te plaatsen.

In 1986 is het schip naar Nederland gehaald en is het volledig omgebouwd. Het ruim werd comfortabel ingericht en het schip werd getuigd als bark. De renovatie van de Bark Europa werd voor een groot deel uitgevoerd in de Zouthaven in Amsterdam. Inmiddels heeft zij als thuishaven Scheveningen.

Aan boord is er plek voor 16 bemanningsleden en dient zij als zeilopleidingsschip voor 48 trainees. Het werken aan dek van de Bark Europa en instructie krijgen van de bemanning is onderdeel van haar karakter. Bark Europa heeft niet alleen bemanningsleden en vakantiegangers aan boord. Er lopen ook studenten rond die hun stage uitvoeren aan boord van de Bark Europa.

Bark Europa is aanwezig in Harlingen, maar neemt geen deel aan de race tussen Esbjerg en Harlignen.

Bark Europa is onderdeel van Hollandse Helden. Dit zijn een zevental schepen die hun krachten hebben gebundeld met behulp van Sail Training Association Netherlands (STAN). De schepen gebruiken elkaars netwerk om meer bekendheid te geven aan de Nederlandse Tall Ships die wereldwijde reizen maken.

Laatst bekende positie