14 - 17
juli 2022

Nog

55

dagen

tall ships races harlingen

 

Fryderyk Chopin

De Fryderyk Chopin is een tweemast opleidingsschip dat gebouwd werd op de Lenin scheepswerf in Gdansk. Het schip vaart onder de Poolse vlag en heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige beroemde Poolse componist. De Fryderyk Chopin is een wit schip met een rode streep boven de waterlijn. De crew met haar rood-blauwe polo’s en de mascotte, een rode vogel met een gele bek, zijn een unieke verschijning op zich.

Geschiedenis van Fryderyk Chopin

De Fryderyk Chopin werd in 1990 getekend door de Poolse nautische architect Zygmunt Choren. De bouw van het schip duurde van 1990 tot 1992 en gebeurde op de Lenin scheepswerf in Gdansk. Na de tewaterlating in Gdansk in 1992 werd het schip voor een jaar gecharterd door het West Island college van Nova Scotia in Canada.

Verhaal achter haar naam

Het schip draagt de naam van de gelijknamige Poolse componist uit het midden van de negentiende eeuw. Hij werd geboren in Polen en had een Poolse moeder en een Franse vader. Vervolgens leefde Fryderyk Chopin lang in Parijs. De componist is bij ons beter bekend als Frédéric Chopin. Op 39-jarige leeftijd overleed hij aan tuberculose. Zijn lichaam ligt begraven in het Parijse kerkhof Père-Lachaise, maar zijn hart is ingemetseld in een pilaar van de Heilig Kruiskerk in Warschau. Heel symbolisch, want het hart van Frédéric Chopin lag heel zijn leven in Polen. Die eenzaamheid en heimwee naar zijn geboorteland is heel goed te horen in zijn muziek. Frédéric Chopin schreef vooral mazurka’s en polonaises met Poolse invloeden, ballades, nocturnes, etudes, walsen en preludes.

Laatst bekende positie