14 - 17
juli 2022

Nog

54

dagen

tall ships races harlingen

 

Tara

Tara is een 36 meter lange, aluminium schoener, voorheen genaamd “Antarctica” en vervolgens “Seamaster”.

Ontworpen door de scheepsarchitecten Olivier Petit en Luc Bouvet, in 1989 gebouwd in Frankrijk op initiatief van Jean-Louis Étienne, medisch ontdekkingsreiziger, werd de schoener Antarctica van 1991 tot 1996 gebruikt door Jean-Louis Étienne voor wetenschappelijke expedities,  in Antarctica, aan de Erebus-vulkaan en overwinteren op Spitzberg.

Onder zijn vroegere naam was ze tevens eigendom van Peter Blake, die in 2001 werd neergeschoten en gedood door piraten tijdens het zeilen met Seamaster op de Amazone-rivier.

Na de dood van Blake werd het jacht gekocht door Etienne Bourgois, omgedoopt tot Tara en gewijd aan milieu-expedities. De poolschoener Tara drifte ongeveer twee jaar vanaf haar vertrek, eind augustus 2006, op het ijs. De expeditie wekte interesse op in de oceanografiegemeenschap, vooral in de context van het International Polar Year (2007-2008). Deze reis, genaamd Tara Arctic, eindigde op 23 februari 2008. Het maakte deel uit van het internationale DAMOCLES-programma (Developing Arctic Modeling and Observing Capabilities for Long-term Environmental Studies).

In 2009 begon Tara een nieuwe expeditie, genaamd Tara Oceans. Ze reisde tot 2013 de wereld rond om de CO2-afvang door mariene micro-organismen zoals plankton te bestuderen. De kosten van de expeditie bedroegen € 3 miljoen per jaar, allemaal uit particuliere fondsen. De expeditie werd voornamelijk gefinancierd door de Franse modeontwerper Agnès b. Het was in staat om meer dan 35.000 planktonmonsters te verzamelen van 210 stations in elk belangrijk oceaangebied, die door analyses meer dan 40 miljoen genen aan het licht brachten, waarvan de meeste nieuw waren voor de wetenschap.

Tara Mediterranean was de volgende expeditie, gevolgd door Tara Pacific vanaf mei 2016. Tijdens deze laatste reis bestudeert Tara koraalriffen en plastic vervuiling.

Laatst bekende positie