14 - 17
juli 2022

Nog

54

dagen

tall ships races harlingen

 

De Eendracht

Op de Eendracht staat het door jongeren laten beleven van het zeilleven centraal. Ze verzorgt onder andere stages, opleidingsreizen, speciale zeilreizen of bijzondere projecten. De reizen staan in het teken van het ontdekken van de elementen van de zee.

De rijke geschiedenis die de Eendracht kent gaat terug tot 5 oktober 1938. In deze jaren waren veel mensen bezorgd om de gemotoriseerde scheepsvaart en de veranderingen die deze met zich meebracht. De kennis van het zeezeilen zou verloren gaan en daarmee ook het samenwerken, de teamspirit en het doorzettingsvermogen.

Vervolgens hebben de grondleggers van de Eendracht met de oprichting van de Nationale Vereniging de opleidingsmogelijkheden op een zeilschip behouden. De heer C.J. Jaski was de initiatiefnemer en eerste voorzitter. Zijn naam is nog steeds saamhorig met de Eendracht.

Door de Tweede Wereldoorlog en de economische gevolgen hiervan, liep het schip vertraging op. Door de hulp van vele vrijwilligers en de beschermheer Z.K.H Prins Bernhard is het toch gelukt om in 1974 de eerste Eendracht te water laten. Het huidige schip is gedoopt door Hare Majesteit Koningin Beatrix op 29 augustus 1989.

De Eendracht is onderdeel van Hollandse Helden. Dit zijn een zevental schepen die hun krachten hebben gebundeld met behulp van Sail Training Association Netherlands (STAN). De schepen gebruiken elkaars netwerk om meer bekendheid te geven aan de Nederlandse Tall Ships die wereldwijde reizen maken.

Laatst bekende positie